SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

BRYLLUP - SKIKKER

Troels Troels-Lund
Dagligt liv i Norden
Bind 5. Trolovelse ; Forberedelse til bryllup
Bind 6. Bryllup ; Ægteskab og sædelighed
København : Gyldendal, 1969


Per Holck
Livets høytider : skikker og overtro fra vugge til grav
Cappelen 1995

Boken tar for seg livets høytider som overgangsriter, overgang fra en fase av livet til en annen. Alle overganger gjorde mennesket spesielt utsatt og derfor ble kompliserte ritualer utviklet for å beskytte mot onde makter. Mange skikker har holdt seg forbausende uendret gjennom tidene, men opphavet til dem er ikke lenger så kjent. Dette er en kortfattet og lettlest fremstilling, hvor skikker og overtro i forbindelse med bryllup utgjør omtrent en tredjedel.

 


Bjarne Hodne
Der stod seg et bryllup : ekteskapet i Norge gjennom tidene
Cappelen, 1985

Dette har lenge vært standardverket om norske bryllupstradisjoner, og her finnes det meste om giftermål fra førkristen tid og fram til i dag. Målet med ekteskap har i stor grad vært å sikre ætten, og sosiale og økonomiske hensyn veide nok oftest tyngre enn hensynet til de unges følelser. Dette er dessuten spennende for alle som er interessert i kulturhistorie.

 

 

Ørnulf Hodne
Kvinne og mann i norsk folkekultur
Cappelen 2002

Dette verket inneholder mye av det samme stoffet som i boken ovenfor, og forfatteren av denne boken er medforfatter i "Der stod seg et bryllup". Forfatteren nevner ikke det andre verket i forordet, og det er derfor vanskelig å uttale seg om forskjellene uten å ha finlest begge verk. Uansett er begge leseverdige og særdeles nyttige for alle som skal finne ut noe om forholdet mellom kjønnene gjennom tidene, eller som bare er interessert i historie. Register og litteraturhenvisninger gjør begge bøker til nyttige oppslagsverk

 


Frank Haines
Foreign brides from antiquity
Md. : Hobby House pr. 1989

Brudekjolen,kanskje det viktigste plagget en skal velge i livet? Her er en rekke historiske brudeantrekk for de som vil ha inspirasjon til noe annerledes.

Eva var historiens første brud, men siden antrekket hennes var nokså sparsomt, begynner forfatterne heller med Bibiyah 1600 f.Kr. Draktene er rekonstruert og detaljene er gjengitt i tegninger.

 

 

 

 

Tobias Norlind
Gamla bröllopsseder hos svenska allmogen
Magn. Bergvalls förlag 1919

Det finnes utallige måter å finne ut hvem en skal komme til å gifte seg med, og her er eksempel på mange av dem. Boken handler om svenske forhold, men det meste er kjent fra Norge også. Boken går i detalj om skikker og overtro rundt bryllup, både frieri, forlovelse, bryllupsmåltidet og dansen etterpå.

 

 

 

Louise Jordan Miln
Wooings and Weddings in many Climes
C.A. Pearson, 1900

Denne boken er et funn! Her skildres frierferd og bryllupsskikker fra pol til pol. Det er en kostelig skildring av nordmenn og deres drikkevaner ; de er ufattelig brisne ved lunsjtid, like ufattelig fulle og bråkete ved middagstid, og døddrukne ved midnatt. Likevel er de klarøyde og "up and about" dagen etter, i full gang med dagens gjøremål, skriver forfatteren imponert!

"Yes, the Norwegians drink to a terrible excess, but they never sneak about it."

Ellers blir nordmenn rost for deres praktiske tilnærming til bryllupsgavene, for i England ville et brudepar fått ubrukelige gjenstander som ikke engang ville innbringe noe hos pantelåneren, mens par i tilsvarende" stand" i Norge får praktiske og nyttige bruksting.

Med et detaljert register er boken lett å bruke.

Tekstansvarlig:
Elin Huseby
, hovedutlånet
elin@bergen.folkebibl.no

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

Klikk på bildene for at få dem lesbare

Jens J. Gjertsen & Børrea Rosenkildes Bryllup
Bergen 1842