SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

TEMA

Julefeiring i andre land 

Juleskikkene varierer naturlig nok fra land til land og fra sted til sted, men for vår del av verden finnes en god del felles trekk. Overalt dreier det seg om faste skikker som gjentas år etter år, det pyntes og lages mat og man gir hverandre presanger. Og selv på Grønland, hvor ikke det finnes nåletrær i det hele tatt, hører juletreet med, skipet fra Danmark. En kan også merke at vestlige skikker har spredt seg med kolonisering og handel, og etter hvert har media overtatt rollen som hovedpåvirker. I Japan er det for eksempel nyttår som er den store festen, men 24. desember er det julepynt overalt. Påvirkningen fra Amerika og Europa spiller nok en større rolle her enn de kristne misjonærers innsats. At noen skikker har større gjennomslagskraft enn andre, beviser vel bare at mennesker overalt påvirkes av det de synes er vakkert. Den religiøse siden av julefeiringen legges det ikke så stor vekt på i vår del av verden, men hva hvert enkelt menneske føler og tenker rundt julebudskapet kan ikke bøker gi svar på.

Josef Ruland
Weihnachten in Deutschland
Hohwacht, 1978

Svært mange av de skikkene vi forbinder med julen, kommer fra Tyskland. Juletreet, adventskalenderen; alt dette begynte i Tyskland og spredte seg langsomt nordover til oss. Fra middelalderen utviklet det seg folkelige sangtradisjoner ved siden av de kirkelige i forbindelse med julen, og skikken med å synge ved dørene (i Norge etterhvert koblet til det å gå julebukk) er beskrevet første gang på 1300-tallet i nedtegnelser fra Sør-Tyskland og Sveits. Tyskland er også kjent for sine julemarkeder som overgår det meste noe annet land i Europa har fått til.

Maria Hubert, (red.)
Christmas Around the World
Stroud, 1998

Dette er en samling julefortellinger fra hele verden, både historiske og fra vår egen tid. Fortellingene er ordnet tematisk på religiøse skikker, forberedelser og gaver. Til sammen gir fortellingene et bilde av hvordan tradisjoner føres videre fra generasjon til generasjon, og hvordan kolonisering og handelssamkvem har brakt skikkene verden rundt. den skjønnlitterære formen gjør boken lett å lese.

Thyra Bork Mathiesen
Jul i mange lande
Forum, 1976

I Australia feires jul midt på sommeren, og det setter naturlig nok sitt preg på feiringen. Men det er ikke vanskelig å trekke linjene tilbake til tradisjonell engelsk jul. Julefeiring fra Grønland til India beskrives med faktastoff og fortellinger. Her er julesanger med noter til og en del oppskrifter både på mat og ting man kan lage som gaver eller dekorasjoner.

Hillier, Bevis
Greetings from Christmas past
The Herbert Press, 1982

Historien om julekortene beskriver også en del av den engelske julefeiringen. Det første julekortet ble laget i 1843 av John Calcott Horsley og ble snart etterfulgt av andre. Mot slutten av 1800-tallet ble konkurransen fra Tyskland merkbar, og de dominerte snart fullstendig. England begynte, men det var Tyskland som overtok og sørget for at julekortene ble vanlige også her i nord.

Tekstansvarlig:
Elin Huseby Hovedbiblioteket

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

TEMASIDER