Seinsommar og haust -
tida for å hausta inn. Naturen har alltid vore nytta som spiskammer
og apotek. Menneska lærde at bær smakar og gjer godt,
kunnskap og røynsle om kva naturen kan gje har gått i
arv gjennom generasjonar.
På gamle buplassar finn ein beinrestar frå fisk, fugl
og dyr som fortel om kosthaldet, planterestane har rotna bort. Men
i latrineavsettingar på Bryggen i Bergen har arkeologar funne
store mengder bærstein frå jordbær, bringebær,
molter, blåbær, tytebær, skrubbebær og rogn.
Alt frå vikingtida blei dei mest nytta matvekstane dyrka nær
buplassen. Frostatingslova fortel at straffa var hard for å
stela i annanmanns hage. Meir planmessig dyrking av matnyttige planter,
bær og frukt kom først med munkane. Dei hadde tanke for
både lekam og sjel og la gjerne klostera til område med
gode vekstvilkår, god jord og godt verlag.
Tid å hausta inn
Desse milde soldagane i september.
Tid å hausta inn. Enno er det tuvor
med tytebær i skogen, njupone rodnar
langs steingardane, netene losnar,
og svarte klasar av bjønnbær skin i kjerri,
trasti leitar etter dei siste vinbæri,
og kvefsen syg ut dei siste plomone.
I kveldingi set eg stigen burt og hengjer
laupen frå meg i skuret. Skrinne bredar
har alt ei tunn breidsle av nysnø.
Etter eg er lagd, høyrer eg dunk av brislingfiskarane,
dei gjeng ut. All natti veit eg dei glid
med sterke ljoskastarar og leitar yver fjorden.
Folk i middelalderen visste
å gjera nytte av villbæra, men vi veit lite om bruken
av ville bær, sopp o.l. i det vanlege kosthaldet seinare. Truleg
varierte skikkane mykje. Korn var det viktigaste næringsemnet.
Bæra mognast samstundes med kornet, i korndyrkingsstrok trong
ein all ledig arbeidshjelp i skurden, bærplukking var det berre
born som hadde tid til.
I meir marginale jordbruksområde ser ville bær ut til
å ha vore viktigare i kosthaldet.
"Potetprestane" og andre embetsmenn i opplysningstida arbeidde for
å spreia kunnskapar om nye nyttevekstar og ville bær som
viktig mattilskot i naudsår. Men folk var mistruiske, for dei
var villbær "kufor, gras og grisemat". Skepsisen var den same
to hundre år seinare, då salatar og råkost vart
kvardagskost.
Frå kokebøker frå
1800-talet kjenner vi godt til bruken av frukt og bær i overklassekjøkena.
Dei hadde tilgang på ei dyr og eksotisk vare: sukker. Først
då bøndene var dregne inn i pengeøkonomien og
sukker vart ei vanleg kolonialvare på slutten av førre
hundreåret kom ville bær for alvor inn i kosthaldet til
folk flest.
På Austlandet gjorde utbygging av jernbanenettet det lett for
byfolk å komma seg til bærmarkene. Prisfall på sukker,
betre kunnskap om oppbevaring og bruk av bær saman med betra
transport til byane gjorde bær til handelsvare. Stordomstida
varde til ut i 1920-åra, med eit nytt oppsving under og like
etter andre verdskrigen.
Er villbær og andre ville vekstar i ferd med å forsvinna
ut av kosthaldet vårt igjen ? Å plukka bær tek for
mykje tid og lønnar seg dårleg, om ein berre reknar i
kroner og øre. Men kva med gleda ved å leita, finna og
ta vare på matressursane i naturen ? Allemannsretten sikrar
oss rett til fri ferdsel i utmark, ta med bærspannet eller soppkorga
på søndagsturen i haust og kombiner hygge og nytte. Tytebæret
står framleis oppå tuva.
"Ho bøyer seg djupast den greina som mest frukter ber."
Ved byrjinga av vårt århundre var bærplukking
ei viktig inntektskjelde for born og unge. Dagens beste- og oldeforeldregenerasjon
vaks opp med bærsanking som ein naturleg del av matauken,
men har i liten grad ført kunnskap og tradisjonar vidare.
For mange vart nok bærplukkinga meir slit og plikt enn glede.
Når vi tek vare på så lite av maten vi finn i
skog og mark i dag skuldast det for lite kunnskap hjå foreldregenerasjonen,
meiner Ryvarden.
Damm sine store naturbøker for barn er skrivne av norske
fagfolk, for norsk miljø. Forfattarane legg stor vekt på
å formidla både kunnskap og oppleving.
Veit du kvifor nokre planter har bær ? Svaret finn du i innleiingskapitlet.
Ryvarden omtalar dei mest brukte bæra og matsoppane.Boka har
forholdsvis mykje tekst. Ho kan brukast som lese-for-bok dei første
skuleåra, men skal ho brukast som lese-sjølv-bok må
ein nok eit stykke opp i klassetrinna. Fotografia av planter og
bær i boka er gode, sjølv om nokre av bileta er litt
for mørke.
Vi saknar oppskrifter i boka. Bilete av eit par saftige blåbærmuffins
kunne nok hjelpt på motivasjonen både for dei som skal
lesa og dei som skal plukka bær.
Du har sikkert høyrt Alf Prøysen si vise om "Blåbærturen",
men visste du at ei av dei eldste norske barnefortellingane, "LILLE
ALVILDE" også handlar om ein søskenflokk på
bærtur ?
"Vene eple kan og vera sure."
Glansfullt hår
Tilset 1 ss eplesidereddik i siste skyllevatn.
Det finnst dei som likar å plukka bær, det finnst
dei som helst vil få dei ferdig plukka bæra leverte
på kjøkenbenken, og så finnst det naturlegvis
dei som likar best å eta i seg sluttproduktet. Dette er boka
for oss alle.
Dette er ikkje berre ei kokebok. Innleiingskapitlet gir spennande
kunnskapar om dei viltveksande bæra sin plass i norsk mattradisjon,
før forfattaren går over til å omtala kvar einskild
plante.
Kunnskapar om botanikk og kulturhistorie vert vove saman og formidla
på ein interessant og lettfatteleg måte. Artiklane er
illustrerte med gode fotografi, teikningar frå Flora Danica,
pluss litt småplukk frå eldre kokebøker. Oppskrifter
på bruk av ville bær utgjer ein tredjedel av boka. Her
finn ein både gamle kjenningar, og nye spennande måtar
å bruka skogsbær på. Er det lenge sidan du åt
Trollkrem sist ? Eller kva med Tilslørte
Villmarksjenter til dessert ? Det heile vert avslutta med ei
fyldig litteraturliste.
Opplysningskontoret for frukt og grønsaker har mange spennande
Oppskrifter
på bruk av ville bær og hagebær på sine
nettsider.
Egeland,
Inger Lagset og Steinar Myhr Sikre sopper.
Gyldendal, 1992
Det er eit rikt utval soppbøker i handelen. Denne boka
vender seg til oss som likar sopp i maten, men ikkje vågar
å plukka sjølve. Boka tek utgangspunkt i dei seks sikre
soppartane og har m.a vore nytta som kursbok i Norsk soppforening.
Fleire stader tilbyr Næringsmiddeltilsynet soppkontroll i
hautsmånadene, slik at ein kan vera trygg på kva ein
et i seg. Sopp i Skandinavia
inneheld linkar til fleire soppsider på nettet. Om ein skulle
bli forgifta ved at noko hamna i gryta ved eit uhell er
Giftinformasjonssentralen ei viktig informasjonskjelde.
Hudvatn
Du kan bruka råsaft av eple som hudvatn.
Friska opp og gir huda ein fin glød.
Grønsnes,
Astrid og Sara Grethe Eirtem Epleboka.
Samlaget, 1993
Epla har ikkje noko mellom dei ville vekstane å gjera, sjølv
om dei også vaks vilt her i eldre tider. At epla var viktige
i det norrøne kosthaldet vitnar stadnamn med "eple" om. På
Voss har dei Apaldtun, i Hardanger Apold, namn frå før
vikingtida. Munkane var dei første fruktdyrkarane her i landet.
På 1200-talet kom cisercinensarar frå England via Lysekloster
til Opedal i Hardanger, og det var i desse bygdene fruktdyrking
første gongen fekk økonomisk verdi. Etter reformasjonen
vart munkane borte og kunnskapane med dei. Først mot slutten
av 1700-talet vart det fart på fruktdyrkinga igjen. Dei siste
hundre åra har det vore ei viktig næring for bøndene
ved Vestlandsfjordane.
Det måtte to hardingkoner til for å skriva Epleboka.
Kvar skulle fortattarane elles koma frå ? Og dei går
grundig til verks, byrja med Eva og slangen i Paradiset, går
via grekarar og romarar til munkar og opplysningsprestar på
1700-talet. Dette er kulturhistorie av beste slag, kombinert med
informasjon om eldre og nyare epleslag. Boka er rikt illustrert,
og har nesten 200 oppskrifter på eplerettar frå heile
landet, her finn du alt frå middagsmat til sider. Andre Oppskrifter
med epler . Det er no likevel ikkje noko som kjem opp mot å
Raud Prins rett frå treet ein soldag i september.
Grøne eple
Sumaren var kald og regnfull.
Epli var grøne og flekka av skurv.
Men eg plukkar og sorterar
og staplar kassane i kjellaren.
Grøne eple er betre enn inkje.
Bygdi ligg på 61° breidd.
Bland bær, sukker og eggekvite i miksmaster og visp til
kremen er lett som skum. Et trollkremen som han er, eller server
med vaniljesaus til.
Tilslørte villmarksjenter
1 kopp molter
1 kopp tytebær
1 kopp blåbær
ca ½ kopp knuste, søte havrekjek
æ kopp rømme
Brun knuste kjeks lett i steikepanne ved svak varme. Rør
heile tida så det ikkje vert brent. Avkjøl. Legg lettsukra
lagvis med rømme i høge glas. Avslutt med rømme
og strø kjeks over.