SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LOKALHISTORIE / SLEKTSGRANSKNING

Personalet anbefaler:

 

Bergen i bilder

Det gamle og nye Bergen er heldigvis godt dokumentert fotografisk.
Billedbøker med Bergensfotografier har alltid vært en suksess og Lokalhistorisk avdeling har en stor samling bøker av denne typen..
I 1950-årene utga Gustav Brosing sine bøker med fotografier fra Bergen. De ble svært populære og fantes snart i hvert bergenshjem. Gustav Brosing (1908-1966) var en ivrig samler av gamle Bergensbilder. Som amatørfotograf supplerte han sin samling ved systematisk å gjennomfotografere smugene i de mest sentrale bydelene i 1950- og 60 årene.


Olai Schumann-Olsens billedbok fra 1924 tar for seg Bergens sentrale bydeler og presenterer et pent utvalg fotografier fra disse områdene. Forfatteren var oppmerksom på Norge og vestlandets muligheter som turistområde, og mente at man aktivt måtte bruke billeder i arbeidet med å gjøre området attraktivt for turister. Boken fikk sin naturlige fortsettelse i ”Billeder fra Bergens omegn”.

Denne boken – med undertittel: motiver fra våre besteforeldres liv – kom i stand etter at Bergens Tidende høsten 1975 gikk ut og ba sine lesere om å lete fram og sende inn til redaksjonen gamle bilder fra Bergen. Reaksjonen var svært positiv, det kom i løpet av kort tid inn ca. 500 bilder. Et lite utvalg er samlet i dette heftet.

Bergensbrannen 16. januar 1916 la praktisk talt hele Bergens forretningsstrøk i aske. Mange karakteristiske gater og bygninger strøk med. Billedverkets første del viser forretningsstrøket slik det så ut i årene før den forferdelige brannen, og i den andre delen får vi se bygningene som reiste seg i brannstrøket.

 

I 1970-årene utga Carl O.Gram Gjesdal en serie med billedbøker fra Bergen i fortid og nåtid..

Også i våre dager kommer det bøker med flotte Bergens-fotografier:


Andre billedbøker om Bergen
Tidligere anbefalinger


 

 

 

 

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LOKALHISTORISK
AVDELING