SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 08.09.2008
Tove Janson: LyssnerskanTove Janson: Lyssnerskan. Tove Jansson er kjent for de fleste som forfatter av bøkene om Mummitrollet, men hun har også skrevet andre ting som fortjener like mange lesere. Blant annet flere kritikerroste novellesamlinger, som Lyssnerskan fra 1971, som har noe av den samme mystiske og melankolske undertonen som vi kjenner fra Mummidalen, selv om handlingen er lagt til en kjent virkelighet.
Cormac McCarthy: VeienCormac McCarthy: Veien «Når han våknet i skogen i mørket og nattekulden løftet han armen for å kjenne på barnet som sov ved siden av ham. Netter mørkere enn mørke og hver dag gråere enn den foregående. Som om en begynnende grønn stær fordunklet verden. Hånden hevet og senket seg lett for hvert dyrebare åndedrett.» Denne åpningen sender leseren av gårde på Veien, Cormac McCarthys dystre og uhyre velskrevne fremtidsvisjon.
Brian Selznick: The invention of Hugo CabretBrian Selznick: The invention of Hugo Cabret. Denne fantastiske boka er en krysning mellom en billedbok og en roman, men i stedet for at bildene bare fungerer som illustrasjoner, er de like viktig for fortellingen som teksten. Man får litt stumfilmfølelse under lesningen, noe som også forsterkes av at filmskaperen George Méliès spiller en viktig rolle i boka. «Oliver Twist møter Frankenstein», skrev anmelderen på Barnebokkritikk.no om Oppfinnelsen av Hugo Cabret. Boka finnes også på norsk takket være Johann Grip.
Aud Olsen: På kjøkkenetAud Olsen: På kjøkkenet. Øystein Vidnes valgte denne boka da han og tolv andre forfattere ble spurt om å anbefale en bok til bibliotekets lånere på Verdens bokdag, og han ga denne fine begrunnelsen: «Om ein ikkje kjenner denne forfattarskapen frå før, er kanskje dette den beste staden å starte: Aud Olsens vesle gule, der ho prøver å finne ut kvar det heile byrja og kvar det slutta. Det er ikkje mindre lett, morosamt, spennande og forvirrande enn ein skikkeleg omgong med gøymeleiken.»
Maria Vedin: Ge mig dieselMaria Vedin: Ge mig diesel. Den tøffe (og unektelig litt harry) tittelen på den svenske poeten Maria Vedins siste diktsamling gir en pekepinn på hvor hun sender oss i denne samlingen: til steder der «omgivningarna liknar flaxande tältduk». Men om du tror du bare skal bli servert bildikt, får du ikke ’diesel’ før på mot slutten der «Bilen dras mot stadens metalliska centrum,/ mot diktens ansikte».
Henri Michaux: StrekerHenri Michaux: Streker. Simen Hagerup har i denne vakre lille boka oversatt utdrag fra de senere bøkene i forfatterskapet til den belgiske forfatteren og grafikeren Michaux. Her befinner vi oss i grenselandet mellom skrift og tegn, og mellom vestlig og østlig skriftkultur. Det er en bok man kan bla frem og tilbake i, og la tegn bli bilder, og ord streker.
Roberto Bolano: Nazi literatures in the Americas. Hvert kapittel i denne boka er viet en fiktiv forfatter, det kan være en nordamerikansk poet eller en romanforfatter fra Chile, som på en eller annen måte har rotet seg borti nazi-sympatier eller annet brunt grums i løpet av sitt forfatterskap. Den historiske og litterære konteksten for øvrig er korrekt, så man begynner virkelig å lure på om disse små, tragikomiske portrettene beskriver virkelige mennesker. Skarpt og morsomt er det i alle fall.
Yasunari Kawabati: The Master of GoYasunari Kawabati: The Master of Go. Den japanske nobelprisvinneren fra 1968, Kawabati, forteller i denne reportasjeromanen The Master of Go om et avgjørende slag av det japanske brettspillet go som fant sted i 1938 mellom den aldrende go-mesteren og den unge utfordreren. Romanen forteller på den ene side helt konkret om spillets gang, slik at du faktisk lærer mye om go-spillet, men kampen mellom de to kan selvfølgelig også leses som et bilde på kampen mellom det gamle og det nye Japan.
Roda Ahmed: ForberedelsenRoda Ahmed: Forberedelsen. Roda Ahmed har fått mye oppmerksomhet for sin debutroman om det å vokse opp som andregenerasjonsinnvandrer i Norge, med de konflikter og interessante opplevelser som dette innebærer. Som når hun som ung norsk moderne jente forventes å skulle forholde seg til somaliske tradisjoner, eller når gamle afrikanske myter og historier blander seg inn i den urbane virkeligheten.
Hanna Hallgren: Jaget är människans mest framträdande sinnesjukdomHanna Hallgren: Jaget är människans mest framträdande sinnesjukdom. Poeten og queer- og litteraturforskeren Hallgren er ute med en ny diktsamling, som må sies å være en del av hennes store prosjekt om å undersøke grensene og overlappingene mellom det poetiske og det vitenskapelige eller kritiske språket. Skaper for eksempel den akademiske sjangeren begrensninger for tenkningen og forskningen? Og kan poesi gi oss kunnskap, ’hard facts’?
Thomas Bernhard: The Voice imitatorThomas Bernhard: The Voice imitator. En samling av 104 av østerrikeren Bernhards en-sidelange mikro-fortellinger som til sammen fremstår som en satirisk katalog over korrupsjon, galskap, drap og det som verre er. Åpningshistorien heter «Hamsun», men handler mer om den unge mannen som etter sigende var hjelpepleier for den geriatriske pasienten Hamsun enn om den store forfatterens virke.
Nam Le: The BoatNam Le: The Boat. Kritikerrost debutbok fra vietnamesisk-australske Nam Le som gjennom sju noveller inneholder et stort spenn både når det gjelder geografi, tema og karakterer. Disse dramatiske og ofte voldelige historiene fra vår nære historie er allerede oversatt til mange språk, og kommer forhåpentlig også en gang på norsk. Inntil videre leser vi gjerne originalen og mer om forfatteren og boka på Nam Les egne nettsider, Nam Le - The Boat | The Official Website.
Anita Arildsdatter Pedersen: Ein morgon vaknar eg ved EgearhavetAnita Arildsdatter Pedersen: Ein morgon vaknar eg ved Egearhavet. Pedersens første samling med prosadikt handler om det å vokse opp og leve tett på havet, og om å forsøke å finne tilbake til disse erfaringene. Det er lyrisk, mykt og ganske melankolsk.
Eske Troelstrup: Bortset fra himlenEske Troelstrup: Bortset fra himlen. Dansk debutroman om vennskapet mellom to unge menn og deres studietid i København. En dansk anmelder var velvillig nok til å peke på likhetstrekk med Kerouacs On the road (for det tidvis haltende vennskapet), men hadde nok mer rett i å sammenlikne med den norske filmen Reprise fra 2006, der også unge menn med kunstnerambisjoner står i sentrum.
Raymond Carver: Will you please be quiet pleaseRaymond Carver: Will you please be quiet please (1976). Allerede i denne aller første novellesamlingen, tar Carver leseren med inn i det nokså miserable amerikanske familielivet uten de store faktene og utbroderingene, noe som skulle bli et av varemerkene for novellemesteren. De ofte svært korte tekstene skulle helst, ifølge Carver selv, skrives og leses i løpet av «one sitting», dvs. en skrive- (eller lese-)økt. En av novellene i denne samlingen handler om et par som sitter barnevakt for naboene, og som i løpet av ganske kort tid begynner å gå inn i rollene som sine naboer og etter hvert nærmest overta livene deres. I august 2008 er det 20 år siden Carver døde, bare femti år gammel.

Zbiegniew Herbert: The Collected Poems 1956-1998 Zbiegniew Herbert: The Collected Poems 1956-1998 Den innflytelsesrike polske poeten døde for 10 år siden, og her har du samlet alle hans dikt oversatt til engelsk av Alissa Valles. Inkludert forord og biografisk oversikt gir boken en god inngang til en forfatter som har skrevet innenfor flere sjangere siden 50-tallet. På norsk finnes to utvalg av Herberts dikt av oversetter Ole Michael Selberg, Herr Cogito fra 1977 og Rapport fra en beleiret by fra 1987.

Sara Mannheimer: ReglernaSara Mannheimer: Reglerna. Kritikerrost svensk debutroman av (glasskunstneren) Sara Mannheimer som er en slags dannelsesberetning for en ung kvinne som bestemmer seg for å undersøke hvilke regler som gjelder i hennes liv, når det gjelder kjærligheten, seksualiteten, arbeidet og forholdet til andre. Språket er vakkert; på samme tid enkelt, og poetisk.
Dennis Cooper: Dream Police – Selected Poems 1963-1993Dennis Cooper: Dream Police – Selected Poems 1963-1993. Et fint utvalg av postpunkpoeten, queercore-forfatteren, avantgardisten Coopers beste, tidlige dikt. Perfekt oppladning før vi leser Flamme forlags gjendiktning av diktene om JFK jr. som er rett rundt bibliotekshjørnet.
Jesper Halle: En handlingens mann HørespillJesper Halle: En handlingens mann Hørespill, (som fint kan leses.) Med utgangspunkt i en pirattaxi-tur, settes ulike kulturelle verdener opp mot hverandre og toleransegrensene settes på harde prøvelser.
Lars Petter Sveen: Køyre frå FrænaLars Petter Sveen: Køyre frå Fræna. Tolv korte noveller fra debutanten Sveen, med gass, grøss og hint av galskap, det vil si politikk. Sveen har gått på Skirvekunstakademiet i Hordaland og var representert i antologien På vannski foran rådhuset.
Vendela Vida: La nordlyset slette ditt navnVendela Vida: La nordlyset slette ditt navn. Den amerikanske The Believer-redaktøren Vida har skrevet en roman om 28-år gamle Clarissa som på farens dødsleie får vite at han ikke egentlig er faren hennes likevel. Hun bestemmer seg for å finne ut hvem faren er, og reisen fører henne til Sápmi, nord i Norge og Finland.
Tarald Stein: FramandkarTarald Stein: Framandkar. Tarald Stein debuterer i bokform med denne diktsamlingen, men har skrevet i flere sjangere og andre former i lang tid allerede. Framandkar er skrevet ut fra erfaringen av å være transseksuell, noe som må sies å være sjelden vare i norsk litteratur. Forfatteren skriver også mye om dette og ellers om litteratur på bloggen sin.
Selma Lønning Aarø: Venstre hånd over høyre skulderSelma Lønning Aarø: Venstre hånd over høyre skulder Ny kritikerrost roman fra Selma Lønning Aarø; absolutt mer mollstemt enn den forrige. Her er det en tragisk ulykke og konsekvensene denne ulykken har for flere som står i sentrum, fortalt gjennom fem forskjellige perspektiv.
Ronnie M.A.G. Larsen: OffaRonnie M.A.G. Larsen: Offa. Hvem har vel ikke drømt om å lese 22 galne historier fra den lille plassen Giske utenfor Ålesund? Vel her er de, ført i pennen av debutanten Ronnie M.A.G. Larsen. Hva M.A.G. står for? Det får vi ikke vite, men vi vet at Larsen spiller trommer i The Margarets, og har skrevet manus for flere filmer.
Hedda H. Robertson: Skutt i filler av Mads MikkelsenHedda H. Robertson: Skutt i filler av Mads Mikkelsen. Forlaget skriver om denne boka: «Alba er 19 år og arbeider i en bokhandel i en liten by i Norge. Det nærmer seg jul og butikken fylles av kunder. Men det er bare én Alba har øyne for, en mann i førtiårene fra København. Hun kaller ham Mads Mikkelsen og forelsker seg.» Hele boka er bygget opp omkring Albas fantasier om denne mannen, og de er slett ikke bare av det uskyldige slaget.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 09.09.08

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR