SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 16.06.2008
Gabriella Håkansson: Hjärnmänniskan Denne lille gotiske, tragikomiske romanen handler om den kommunegrå og folkeskye Hans Hermann Gustavsson som har en stemme i hodet - Hjärnmänniskan - som sjelden gir ham fred. Den sol og ferie-hatende Hermann får plutselig en reise til Indonesia i gave fra jobben, og det viser seg at Hjärnmänniskan heller ikke tåler klimaet, men langsomt begynner å få mørkere hensikter. En fantastisk roman om kampen mot indre demoner.
Peter Adolphson: En million historier Dette er bok du kan være sikker på at du aldri blir ferdig med, i hvert fall ikke før om 694 år. Den består av bare ti sider, men hver av disse er delt opp i seks strimler med et par setninger på hver. Alle kombinasjoner av strimler gir til sammen en million historier. Boka er en utrolig prestasjon, men Adolphsen er ikke den første som har begått slike dåder: I 1961 skrev Oulipo-grunnleggeren Raymond Queneau en tilsvarende, bare enda mer omfattende bok, som han kalte «Hundre tusen milliarder dikt». Her er Adolphsens egen instruksjonsvideo til boka på Youtube.
Vladimir Nabokov: Laughter in the Dark Svart humor og mørk satire er viktige ingredienser i denne romanen om den aldrende kritikeren Albinus og hans kamp mot undergangen som følger av at han henfaller til lyster han strengt tatt burde holde seg unna. Mange mener at Nabokov her fant spiren til det som senere skulle bli Lolita, men denne romanen utspiller seg i Tyskland under Weimar-republikken, i et kunstnermiljø befolket av stumfilmstjerner og diverse wannabes. Dette er Nabokovs egen oversettelse fra russisk til engelsk.
Claire Castillon: Insekt «19 rå fortællinger om forholdet mellem mødre og døtre. (..) Fyldt av grusomhed og desperation.» Franske Castillon er født i 1975, men har allerede rukket å utgi seks bøker. Dette er den første som er oversatt til dansk, og det arbeidet er det forfatter Niels Lyngsø som har stått for.
Anna Hallberg: Mil Ny diktsamling fra den svenske poeten, OEI-redaktøren og kritikeren Anna Hallberg der hun i lange midtstilte tekstbånd skriver om andre slags bånd (kassettbånd, fabrikkbånd, perlebånd) og andre ting som befinner seg vertikalt i verden. Gjennom noen sprinkler på omslaget kikker Hallberg inn på leseren fra en myldrende handelsplass. Eller er det vi som kikker ut?
George Perec: Ellis Island Ellis Island er navnet på den kunstige øya utenfor New York som så mange emigranter måtte innom før de kunne ankomme det forjettede landet. Eller som Perec selv sa det: «Ellis Island är för mig själva platsen för exilen, det vill säga, platsen för frånvaron av platser, icke-platsen, ingenstans.» Dette er Perecs manuskript til filmen han lagde sammen med Robert Bober i 1978-79. Oversatt til svensk av Magnus Hedlund.
Juliana Spahr: Transformation. Poeten og Chain-redaktøren Spahr går her ut i prosaiteten med en bok om det å flytte fra sted til sted, og hvordan man blir endret av «the politics and ecologies of each».
Yasutaka Tsutsui: Hell. Tsutsui er kjent i Japan som en av landets fremste science fiction-forfattere, selv om han også har skrevet innenfor flere andre sjangere. Svart humor er en viktig ingrediens i forfatterskapet, så også i denne skrekkfortellingen om «Hell», et sted hvor tre dager varer like lenge som ti år på jorden og hvor alle kan se hendelser fra fortiden og hva som vil skje i framtiden. Dermed kan for eksempel Yuzo finne ut hva som egentlig skjedde i yakuza-oppgjøret som førte til hans død (yakuza = japansk mafia).
Kressmann Taylor: Adresse ukjent En sterk, liten roman som består av brevvekslingen mellom to kollegaer og venner i 30-tallets Tyskland, som opplever at vennskapet presses av ideologiske motsetninger. Oversatt av Knut Ofstad.
Nick Hornby: Slam Om en tenåringsgutt som uventet blir far, og som går til skateren Tony Hawk for å få råd. Finnes både engelsk og norsk.
Stella Parland og Linda Bondestam: Katastrofer och strofer om slummer och stoj Finlands-svenske Stella Parland skriver små vers med rytme og humor, som sammen med Bondestams illustrasjoner kan minne litt om Inger Hagerups Så rart-dikt. Som diktet «Newton»: «Han tänkte under mandelträdet / - inga mandler föll / Han tänkte under plommonträdet / - inga plommon föll / Sen sov han under äppelträdet / (och det var det som inte höll).»
Läsa Kavafis: valda dikter av Konstantin Kavafis. En DVD-bok. Kavafis (1863-1933) er en av de store poetene i moderne gresk litteratur, og særlig kjent for sine kjærlighetsdikt. I denne boka kan du både lese nye svenske og engelske tolkninger av et utvalg av hans dikt, samt se filmede opplesninger.
Olivier Cadiot: Colonel Zoo Franske Cadiots lille debutroman, her oversatt til engelsk av poeten Cole Swensen. Boka handler om den perfekte britiske butler. Eller er han egentlig splitter pine gal?
Sara Stridsberg: Drømmefakultetet Stridsbergs Nordisk råds-vinnende roman, her i Monica Aasprongs norske versjon. Romanen er fritt basert på livet til den lynende intelligente ekstrem-feministen Valerie Solanas (se f.eks. hennes beryktede SCUM Manifesto). Romanens stil og komposisjon er med på å forsterke leserens møte med en person som for det meste levde sitt liv i samfunnets ytterkanter.
Jean-Philippe Toussaint: Making love Toussaint er med sin ironiske, ny-enkle stil kanskje mest kjent i Norge som et av Erlend Loes store litterære forbilder med bøkene På badet og TV-apparatet. Nå er han tilbake med en bok om et forhold som er på vei til å ta slutt, og som foregår de siste dagene før bruddet.

På vannski foran rådhuset Årets antologi fra Skrivekunstakademiet, Markér som ulest, er nylig utkommet, men vi vil gjerne også slå et slag for fjorårets samling, På vannski foran rådhuset. Her kan du lese tekster av forfatterspirer og andre -spirer: Erlend O. Nødtvedt, Hege Siri, André Aronsen, Kjersti Furu, Eirik Tjervåg, Carina Elisabeth Beddari, Lars Petter «Køyre frå Fræna» Sveen, Eivind Riise Hauge, Sigrid Sandemose, Marit Schei Mentzoni, Tina Aamodt og Erik Vibe Simonsen. Boka inneholder et vell av ulike tekstformer og skrivemodi (det lette, poetiske, humoristiske, mørke, politiske), så ingen eksempler kan egentlig yte hele samlingen rettferdighet, men her er et dikt av Sigrid Sandemose, som kanskje kan være et motto for flere skrivelystne:

Ikkje vær taus.
Vær raus! og levande
Så skal du sjå
at det blir ost på skjevene.

Joe Hill: Heart-Shaped Box Neil Gaiman skryter hemningsløst av denne boka og sier at den er den beste skrekk-romanen etter Clive Barkers Damnation Game fra 1987. Les også bibliotekar Vibeke sitt fine lesetips om boka her.
Flann O'Brien: The Complete Novels Flott utgave som inneholder romanene At Swim-two-birds, The third Policeman, The poor mouth, The hard life, og The Dalkey archive. Flann O’Brien, et av pseudonymene til irske Brian O’Nolan, skrev bøker fulle av ville påfunn, bisarr humor og kryssklipping fra verdenslitteraturen. Så også i The Third Policeman som er en blanding av krim, tullball og filosofiske spekulasjoner, og der vi blant annet møter fete politimenn som er oppslukt av altomfattende teorier om sykler.
Tomas Espedal: Ly En bok i H press’ miniatyr-serie (der også Silje Vethal og Rune Christiansen er representert), der Espedal beveger seg i skiftende tempo mellom raskt og rolig, stadig i bevegelse, og han skriver om endring og oppfordrer til revolusjon! Vi rir på rytmen allerede i de første setningene: «Vi kjørte fort til Göteborg. (L a oss kjøre f o r t . L a oss kjøre b o r t . L a oss kjøre langt bort fort.)»
Zoran Zivkovic: Hidden camera Serbiske Zivkovic har publisert en lang rekke bøker som beveger seg over mot det fantastiske, selv om de fleste av dem tar utgangspunkt i vår egen tid og kjente omgivelser. Derfor gjør han heller ikke stort nummer ut av de absurde og uforklarlige hendelsene som inntreffer hovedpersonen i Hidden camera, når han plutselig mener seg overvåket av et skjult kamera, som på de utallige reality-showene på tv.
Denis Johnson: Jesus’ son Dette er den amerikanske kult- og pulp-forfatteren Johnsons mest kjente samling av noveller, her oversatt til svensk av Niclas Nilsson. Tittelen er hentet fra Lou Reeds låt «Heroin». Historiene i boka var utgangspunkt for filmen fra 1999 med samme navn der bl.a. Dennis Hopper og Holly Hunter spilte.
Viggo Madsens åpenbaring, udvalgte digte 1963-2002. Lars Bukdahl og Steen Piper har her samlet dikt helt tilbake fra 1963 fra utgivelser og tidsskrifter det ellers nesten er umulig å få tak i. Eller som redaktørene skriver: «De første hæfter med digte er blevet til kultsamlinger. Ikke til at opdrive for penge og selvfølgelig stjålet fra bibliotekets hylder (stor ære), ligesom karatebøger og hundebøger som regel bliver stjålet.» Vi må for sikkerhets skyld tillegge at denne boka er ny og finnes i et sjenerøst opplag så det ikke noe poeng og generelt sett lite ærefullt å forsøke å knabbe den fra biblioteket.
José Saramago: Death at intervals Hva ville skjedd hvis mennesker plutselig sluttet å dø? Det er det grunnleggende spørsmålet Saramago utforsker i denne boka. Han pirker dermed også borti spørsmål om aktiv dødshjelp og vår higen etter evig ungdom. Trenger vi egentlig religion hvis vi ikke kommer til å dø?
Nicola Barker: Darkmans Romanen stiller seg spørsmålet: «If history is just a sick joke that keeps repeating itself, then who exactly is telling it ... and why?»
Jeff Noon: Automated Alice: Fairytales from the future. Britiske Jeff Noons cyberpunk-fortsettelse av Lewis Carrols Alice in Wonderland, der Alice sendes til fremtidens Manchester, som akkurat er blitt fortidens Manchester for oss. Boka er etter sigende ført i pennen av Zenith O’Clock, «the writer of wrongs», men han er neppe til å stole på.

Tomas Tranströmer og Robert Bly: AIR MAIL: Brev 1964-1990 Tohundre utvalgte brev mellom de to poetene og vennene Tranströmer og Bly der de diskuterer litteraturen og livet. I et brev oversetter Bly et dikt av Tranströmer som lyder:

A letter from America drove me out again, started me walking through the luminous June night in the empty suburban streets among newborn districts without memories, cool as blueprints.

Mara Lee: Ladies (både norsk og svensk utgave). Mara Lee har fått velfortjent mye oppmerksomhet for denne romanen som fletter fire unge kvinners liv sammen gjennom avgjørende hendelser i oppvekst og studietid. Alle har de et heller kompromissløst forhold til skjønnhet, enten det gjelder fotografi, mote, kunst eller egen kropp, men av helt ulike grunner og med helt ulike målsettinger. Er det bare en endelig konfrontasjon som kan løse spenningene mellom dem?
Whitley Strieber: The Hunger Moderne vampyrklassiker fra 1981. Og tørster du etter mer av Striebers «vampyriteter», kan vi også friste med hennes vampyrroman fra 2003, Lilith’s dream: a tale of the vampire life.
Arild Stavrum: 31 år på gress Fotball-roman som ikke legger skjul på de mindre lukrative sidene av proffspillerlivet i Norge, fortalt av fotballspilleren Joachim som kompenserer for den dalende karrieren med drikking og dissing av Molde by. Om du heller er ute etter en lystigere og mer fotballforherligende bok er kan hende Brann-elskeren Stig Elvis Fursets Den raude veggen verdt et forsøk.
Best american non-required reading 2005 og 2007. Disse samlingene er redigert av Dave Eggers som nylig var på besøk i Norge, og inneholder fortellinger av blant andre William T. Vollmann, Stephen Elliott, Jhumpa Lahiri, Daniel Clowes og George Saunders. 2005-utgaven har en introduksjon skrevet av selveste Beck, mens 2007-utgaven har en innledning av Sufjan Stevens (som hadde et ambisiøst prosjekt om å lage et album for hver av de amerikanske statene. Han har bare 48 igjen.)
The vintage book of contemporary chinese fiction 21 noveller skrevet av kinesiske samtidsforfattere (og oversatt til engelsk), som til sammen setter døren ørlite på gløtt inn til samtidslitteraturen i det postrevolusjonære Kina.
Poems from Guantánamo Siden 2002 har minst 775 mennesker vært holdt fanget i den amerikanske leiren i Guantánamo-bukta på Cuba, under kritikkverdige forhold og i strid med Geneve-konvensjonens krav om tilstrekkelig bevis og rettssikkerhet. Under disse forholdene har enkelte fanger forsøkt å holde sin mentale helse ved like ved å skrive dikt og andre tekster. I denne boka har Marc Falkoff, som er juss-professor og frivillig advokat for flere av fangene samlet dikt fra 17 innsatte, som alle er presentert med navn og bakgrunnshistorie så langt det har latt seg gjøre.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 16.06.08

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR