SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 09.04.2008
Guillaume Apollinaire: Calligrammes. Fantastisk samling av Apollinaires billeddikt, de såkalte Calligrammes skrevet i årene før og under Første verdenskrig. Boka har svensk og fransk parallelltekst, og et fint etterord av Ylva Lindberg, som tar for seg hele det lille, store forfatterskapet til Apollinaire. I år er det 90 år siden Apollinaire døde, bare 38 år gammel.
Georg Perec / Jag minnsGeorge Perec: Jag minns. Svensk oversettelse av Perecs 480-punkts liste over minner fra tiden da han var mellom ti og 25 år gammel. Det er små biter av hverdagslighet, som han kaller det selv; ting og hendelser som flere har opplevd og husker, eller som kanskje har forsvunnet fra den «kollektive bevisstheten». De kan virke tilfeldige, men kanskje nettopp derfor gir setningene et fint tidsbilde av årene mellom 1946-1961. Hvordan ville din egen liste over Jeg husker-setninger for denne uka se ut?
Adda Djørup / Hvis man begyndte at spørge sig selvAdda Djørup: Hvis man begyndte at spørge sig selv. 16 noveller fra en særegen stemme i den nye danske litteraturen. Det er annerledes-tenkning på høyt nivå: veldig morsomt, språkbevisst og samfunnskritisk på samme tid. Liker du tankevridende noveller à la Julio Cortazàr kan du nok finne deg til rette i denne boka. Anbefales!
Trond Davidsen: Holger Hansens historie. Etterlengtet ny roman fra bergensforfatteren Trond Davidsen, som i følge Dagsavisens anmelder «viser nye, dristige og overraskende sider ved forfatteren som har skaffet seg solid plass i den nye norske litteraturen gjennom sine tre romaner Triggerhappy, Erkki Murole og Vann
Aasne Linnestå: Krakow. Hvordan forholde seg til det grusomme å miste et nyfødt barn etter bare noen timer, etter å ha båret det frem i ni måneder? Hvordan finne trøst og lindring? Viel, hovedpersonen i denne strålende, lille romanen må forsøke å finne svar på disse umulige spørsmålene. Linnestå turnerer tunge, vanskelig temaer med imponerende letthet og presisjon. Dette er en stor leseopplevelse!
Janne Camilla Lyster / OkerJanne Camilla Lyster: Oker. «Sommerdøgnet blinker / i frontlykter / og fisk», skriver Lyster i sin andre diktsamling. Lengter du etter sommer, og barndommens junilukter og julilyder bør du ta en kikk på denne boka.
«Dette noe som vever livene våre sammen / i et mønsterløst stoff / av nyvaskede bussbilletter, flaskekorker / klatreplanter og postkort / avtrykk i lenestolen som sakte eser ut og så fornyes (…)».
Woody Allen: Mere Anarchy. Samling av kortere allen’ske tekster som for det meste har stått på trykk i The New Yorker tidligere.
Nikor Tereatologen / Eldreomsorg i Øvre KågedalenNikanor Teratologen: Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen. For sin kraftanstrengelse med å oversette denne boka til bred Lillehammer-dialekt fikk Stig Sæterbakken velfortjent Kritikerprisen for beste oversettelse. I et fint etterord beskriver han dette uhåndgripelige monsteret av en bok på denne måten: «Den er en grovhogd og vulgær trash-komedie. Den er et klassisk epos med forgreninger tilbake til middelalderen og antikken. Den er en poetisk høysang med noen av de vakreste naturskildringene i skandinavisk etterkrigsprosa. Den er en utmattende studie i perversjoner og tabuovertredelse. Og den er en radikal eksperimentell roman som i en kryssild av ordspill, allusjoner og sitater kommuniserer med (og driver gjøn med) en hel verdenslitteratur.» Biblioteket har for øvrig også boka på originalspråket.
Kenneth Koch: Et tog kan skjule et andet og andre digte, 2001. Utvalg fra flere av Kochs samlinger, oversatt og utvalgt (i samarbeid med forfatteren) av de to unge danskene René Jean Jensen og Pejk Malinovski. Koch regnes for å være del av den såkalte New York-gruppen av poeter som oppstod på 50-tallet, der også Ashbery og Frank O'Hara var en del. Koch var humoristen blant dem og fikk betegnende nok tilnavnet Dr. Fun. Det vil si, han har en lavmælt, satirisk form for humor, som her, i en serie «estetikker»:
«Bjørne-estetik: For at blive bjørn, vær da aktiv / I bjørneverdnen - / Pels, lemmer og klør. / Gå amok. Bliv. Find en mage. / Fød en anden bjørn.»
Elena Sjvarts: Minne om ei underlig bevertning, Utvalg og gjendiktning ved Jo Eggen. En av de store russiske dikterne i vår tid, kalles nybarokk i Russland, noe som peker på kontrastene, ornamentikken, rytmikken og blandingen av høyt og lavt. Jo Eggen kaller henne «lærd på ein eigensindig, omskapande måte i slekt med Georg Johannessen.» Elena Sjvarts besøkte Bergen i 2005 og leste dikt for noen få heldige tilhørere på Hotell Terminus.
Frances Presley: Avgjørende øyeblikk. Utvalg og gjendiktning ved Hanne Bramness, som kaller Presley «engelsk poet, europeisk dikter.» Flere av diktene er satt sammen av deler av andres tekster, mens andre igjen er såkalte kollektiv-tekster, det vil si som er skrevet fram i samarbeid med andre.
Rebecca Kjelland: Akkorda under fluktlinja. En annerledes diktdebutant som ikke er redd for å gjøre seg bemerka. Diktene er skrevet på Kjellands helt særegne dialektvariant. Ordene virker skutt eller spyttet ut, de plasserer seg bestemt mellom ørene når man leser.
Peter Waterhouse / BlomsterPeter Waterhouse: Blomster. Vakker bokutgivelse fra det lille forlaget Gasspedal, med omslag av designkollektivet Grandpeople og oversatt av Arild Vange. Inneholder også et intervju med den tyske forfatteren.
Matilda Roos / BliMatilda Roos: Bli. Svensk dikt-debutant, som, ikke uventet, tittelen tatt i betraktning, skriver dikt med narrative forløp, om identitetsskapelse og tilblivelse. Og det er slett ikke bare positive størrelser. Litt som med spørsmålet «Hva skal du bli når du blir stor?» både undergraver den man er som barn, og fremstiller den voksne som en uforanderlig størrelse.
Max Frisch / Skisse av en ulykkeMax Frisch: Skisse av en ulykke. En samling skisser og korttekster av den sveitsiske forfatteren og arkitekten Max Frisch (1911-1991), kjent for særlig å være opptatt av spørsmål knyttet til identitet, individualitet og sosialt ansvar – ofte behandlet med en god dose ironi.
Bobby Peruz: Fordervelsens lakeier. Den nye, lille forlaget Krakiel presenterer boka som et «nybrottsarbeid innen norsk kiosklitteratur», et kunstnerisk stunt utført i «frustrasjon over det umåtelig lave nivået på (...) kiosklitteraturen.» Bobby Peruz er et pseudonym for et forfatterkollektiv bestående av tre unge menn. Forlaget gir boka tag'ene: «Kurtisering, tarvelighet, fascister, gledespiker, hevn, krig, drap, tøs, fyll, rapphøns, konspirasjoner, grådighet, glede, dagdriving, ze-le kalaluka, Riesenschnauser…» og så videre, og så videre!
César Vallejo: Menneskelige dikt. «Skulle eg kome med eit litterært ønske for det nye året, måtte det vere at Inger Elisabeth Hansens flotte gjendikting av «Menneskelige dikt» av den store peruanske diktaren César Vallejo (1892-1938), skulle kuppe desse altfor styrande bestseljarlistene. Å lese Vallejo er å lese stor poesi», skrev BTs anmelder i januar i år. Vallejo skriver dikt som med rette kan kalles «menneskelige»: dypt tragiske, sårt morsomme, tidvis tullete, men alltid med en viss verdighet. Anbefales på det sterkeste!
Ko Un: Hva. Bjørnsonfestivalen i Molde hadde besøk av Ko Un i 2006, som er en av Sør-Koreas mest kjente forfattere. Hva er en samling små dikt og tekster som bærer sterkt preg av Ko Uns buddhistiske bakgrunn. Han har ellers utgitt et stort antall bøker, og er kanskje mest kjent for sitt store prosjekt Ti tusen liv, som rett og slett tar sikte på å beskrive alle mennesker forfatteren noensinne har møtt.
Stephen King (red.): Best American Short Stories 2007 og Ann Patchett (red.): Best Amercian Short Stories 2006. De to siste utgavene av en tradisjonsrik amerikansk novelleantologi som har kommet ut årlig siden 1915. Forfattere som Joyce Carol Oates, Raymond Carver, Margaret Atwood, Annie Proulx og Amy Tan har vært redaktører tidligere. I de nye utgavene finner du noveller av kjente navn som Donna Tartt, Alice Munro og Aleksander Hemon i tillegg til mange mindre kjente, - og kanskje desto mer spennende?
Bård Torgersen: Det siste dyret. Romanen tar grep om leseren fra første setning: «Jeg satt på et gulv, innerst i en stue, med et tau rundt halsen.».
Johann Grip: Reisen fra Karawankene 2007. Denne romanen beretter om unge «der Vater», eller Adi (som også var hovedpersonen i Den korte veien hjem fra 2005) og hans opplevelse av å flytte fra Østerrike til Sverige på 60-tallet. Det oppstår mye komikk i en ung østerrikers møte med det svenske «folkhemmet».
Laila Lalami / Hope and Other Dangerous PursuitsLaila Lalami: Hope and Other Dangerous Pursuits, roman 2005. «A dream of a debut, by turns troubling and glorious, angry and wise.» Amerikansk-marokkanske Lalami debuterer med denne lille romanen om to menn og to kvinner som risikerer livet for å komme over Gibraltar til Spania i en liten gummibåt. Hvorfor flykter de, og hva ønsker de å oppnå?
Jonny Halberg / All verdens ulykkerJonny Halberg: All verdens ulykker. Innberetning til det kongelige norske utenriksdepartement om Jonny Halbergs reise til Romania 2005. Tittelen taler vel for seg selv. Eller? Kritikerne melder om burlesk komikk og «kritisk navlebeskuelse» krysset med et forfriskende forsøk på utenfrablikk på den norske litteraturen.
Tiger Garte / BurnoutTiger Garté: Burnout, roman 2007. Tiger Garté fra Surnadal debuterte i fjor høst med denne romanen. Han går på film- og produksjonslinja i Trondheim, men i stedet for et filmmanus ble det altså en roman fra miljø der mye handler om bil og burning og presset om ikke å falle utenfor.
Roberto Bolano / Last evenings on EarthRoberto Bolaño: Last evenings on Earth, noveller 2007. Dette er den første samlingen av Bolanos noveller på engelsk. 14 historier som forteller om chilensk diaspora, det vil si om chilenere i eksil i Europa og Sentral-Amerika og kulturen de bringer med seg. Den siste historien, «Dance card», er en liste med 69 grunner til ikke å danse med Pablo Neruda.
Thomas Winje Øijord: Kongeriket Norge. Den pyrotekniske rådgiveren Ruben Olsen er en slags Tyler Durden på reise rundt i Norge, skyggesiden vel og merke.
Kristin Berget / Loosing LouiseKristin Berget: Loosing Louise. En av fjorårets fineste debutbøker er både en slags kjærlighetshistorie og en slags road movie i tekst, både en samling dikt og tumleplass for egenrådige tekstlinjer som ikke vil følge tradisjonelle diktoppsett.
Jonathan Franzen: Mistrivselssonen, en personlig fortelling. Forfatteren av Korrigeringer gir oss her en samling flaue, vonde fortellinger fra oppveksten og puberteten.
Gerhard Rühm: I My Feet: Poems and constellations, oversatt av Rosmarie Waldrop. En av Tysklands fremste konkrete poeter, her i et utvalg på engelsk. På epoetry.org kan du lese en fin anmeldelse av samlingen, og på Ubuweb kan du høre ulike opplesninger og lydverk av Rühm fra 50-tallet.
Joar Tiberg / Fåglar i forortenJoar Tiberg: Fåglar i förorten. Tibergs femte utgivelse er en samling korte tekster som hver tar utgangspunkt i en fugleart; gjerne de som befinner seg rett utenfor kjøkkenvinduet i den svenske forstaden der han bor. I Tibergs sympatisk-humoristiske og skarpe refleksjoner beskrives fuglene som særpregede eksistenser som bruker lyder og fjærpryd til å understreke sine karaktertrekk. Iakttakelsene peker tilbake på iakttakeren, og på menneskenes egne uttrykksmåter. Du vil neppe se på kråker og småspurv på samme måte etter denne, og kanskje heller ikke deg selv.
Audun Roar Eng: Holder fest 2007. Han er ikke snau, debutanten Audun Roar Eng som besynger og bedriver språklig svartekunst i denne diktsamlingen. Les intervjuet med ham i Bergens Tidende.
Kristin Auestad Danielsen: Nynorsken, dikt 2007. Nynorsken er mål, middel og mening i Kristin Auestad Danielsens andre diktsamling, som også er et slags kampskrift for og en utforskning av det egne språket.
Tom Wolfe (red.): New journalism. Antologi med tekster av Tom Wolfe, Truman Capote, Hunter S. Thompson, Michael Herr, Norman Mailer, Joan Didion m.fl.
Mattis Øybø: Ingen er alene, roman 2007. Nicholas Berg, sønnen til den kjente regissøren Josef Berg, var en av de 70 menneskene som en augustdag i 2004 hadde kledt seg i hvitt og ventet i Frognerparken på at verden skulle gå under. Det gjorde den jo ikke, og nå forsøker Nicholas å komme over dette i samtaler med psykologen Harald Stange.
Hege Susanne Bergan: Ikke noe av dette står om livet, dikt 2007. Forfatter Helge Rykkja kaller bergans debutsamling for «beatpoesi i kortformat» på sin blogg.
Ingrid Storholmen: Siriboka. Storholmen bedriver storslagen slektsdiktning i denne albumstore boka, og vever språktepper med stemmer fra fortid og nåtid.
Alice B. Toklas kokebok. Passende nok står B’en i mellomnavnet for Babette. Gertrude Steins amerikanske kokk og elskerinne innbød til mange gjestebud og frydet seg over det franske cuisine sammen med gjester som Picasso og Matisse.
Dan Turell: Drit i døden, her er Dan Turell, dikt i utvalg av Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen. Fredrik Wandrup/Dagbladet: «Så skal det altså handle om Dan Turèll (1946-1993), hele Danmarks onkel Danny, en evighetsmaskin av en skribent, en forfatter som lot skriften fare som en løpsk berg og dalbane rundt sin magre framtoning, som skrev dikt i kilometervis, romaner, selvbiografiske skisser, avisartikler, kronikker, portretter – som aldri sluttet å la seg fascinere av sin samtids mangslungne kultur. Høyt og lavt var like mye verdt i Turèlls tolkninger; Donald Duck eller Ezra Pund, alt fikk betydning og ble tydet gjennom Turèlls skapende fantasi og hans evne til å se det essensielle i de moderne mytene.»
Morten Wintervold: Nytt kull på voksenopplæringa. Fandenivoldsk poesi fra Tromsø-poeten Wintervold.
Thomas A. Clarke: I den klare lufta, dikt 2007. Per Olav Kaldestads gjendiktning av den skotske poeten Thomas Clarke er den første utgivelsen på det splitternye Nordsjøforlaget, som skal arbeide spesielt med å bringe poesi fra våre naboland rundt Nordsjøen. Denne boka er et utvalg fra flere samlinger, som viser ulike sider av forfatterskapet. Naturen står sterkt i mange av diktene, og ikke minst tradisjonen; det suser verlainsk over linjer som dette: «når regnet fell over byen/ regnar det i hjarta mitt (...)»
Kristofer Flensmarck / Sista expeditionenKristofer Flensmarck: Sista expeditionen, dikt 2007. Science fiction-poesi der post-apokalypsen finner sted like gjerne under vann som i dine drømmer.
Lloyd Jones / Mister PipLloyd Jones: Mister Pip, roman 2007. En kritikerrost historie fra et borgerkrigsherjet Bougainville (Papua Ny Guinea) fortalt av den 13 år gamle Matilda. Lloyd Jones er fra New Zealand, og for denne for denne boka ble han nominert til Bookerprisen og fikk Commonwealth-prisen.

Dave Eggers / What is the whatDave Eggers: What is the what: the Autobiography of Valentino Achak Deng, roman 2006. Forfatteren som slo gjennom i 2000 med A Heartbreaking Work of Staggering Genius skriver her «selvbiografien» til en gutt som flykter fra krig, opprør og sult i Sør-Sudan på 1980-tallet til en helt annen kamp for overlevelse i USA .

Mario Vargas Llosa: Tante Julia og han som skriver. En av Vargas Llosas første bøker, nå i norsk oversettelse ved Kari og Kjell Risvik, gir «et satirisk blikk på såpeoperamiljøet og noen sannheter om det å være forfatter».

Thomas Lundbo og Bjørn Aagenæs (red.): Pilot Debutantantologi. En godtepose av en bok: Først en lang rekke helt nye stemmer, som boltrer seg i et vell av litterære former. Deretter en bolk der etablerte forfattere forteller om hvordan det var å debutere; og det er hylende morsomt og dypt tragikomisk. Som da Stig Sæterbakken ble banket opp på toalettet på gymnaset og foreldrene nektet å bli med ut og spise etter at førsteutgivelsen var et faktum; han måtte jo ikke ta helt av heller ... Til slutt får vi noen smakebiter av debutanter i de øvrige nordiske landene, som en smågenial pastisj av Martina Lowden.
Musa Mutaev / Kuntas Skygge. Fortellinger fra TsjetsjeniaMusa Mutaev: Kuntas skygge. Fortellinger fra Tsjetsjenia. Viktige - og dystre - fortellinger fra Tsjetsjenia av Trondheims fribyforfatter Musa Mutaev.
Stig Amdam: Hundedagar & ID, skuespill. En samleutgivelse av DNS-skuespiller og dramatiker Stig Amdams to skuespill.
Bjørnar Berg / CirculusBjørnar Berg: Circulus. Bak på boka får vi vite at dette er «en absurd-komisk historie om kunsten og erkjennelsens grenser»

Torgrim Eggen: Manhattan. Historier om New York. Korte tekster om jazz og beat og punk og popkunst og hip hop og 9/11, alt med utgangspunkt i New York – byen som aldri sover.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 09.04.08

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR