SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 13.08.2007
Mikkel Bugge: Yttersider, noveller 2007. Kritikerne roser Bugges debutbok, og det med rette. Dette er noveller som sitrer av liv: Det gnistrer i de mange originale observasjonene og smeller i rekker av gode setninger. Åpningsnovella lar et lite kuvøsebarn komme til orde, og du vil aldri se på slike knøtt på den samme måten etterpå. Anbefales!
Aiskylos, Sofokles, Evripides: De grekiska tragedierna, 2005. En fantastisk utgivelse! 26 av de bevarte tragediene fra de tre greske dikterne Aiskylos, Sofokles og Evripides i svensk oversettelse samlet mellom to permer. Carl-Michael Edenborg har skrevet et forord og du kan dessuten laste ned et lengre etterord skrevet av Pär Sandin her: http://www.vertigo.se/tragedierna.htm NB: Boka er skrevet med liten skrift.
Ingmar Bergman og Maria von Rosen: Tre dagbøker: en avskjed. Den store svenske filmskaperen Ingmar Bergman døde 30. juli 2007. Denne boka er ingen avskjed med ham, men derimot med Ingrid von Rosen som han giftet seg med i 1970. Sammen fikk de datteren Maria, og alle tre skrev dagbok i perioden fra 1994 til 1995, da Ingrid ble syk og til slutt døde av kreft. Her er dagbøkene samlet og utgitt.
Catharina Gripenberg: Ta min hand, det vore underlig, dikt 2007. I fjor kom Lars-Mikael Raattamaa med samlingen Svensk dikt som var en omskriving av og et opprør mot den litterære tradisjonen. I Ta min hand, det vore underlig, tar også Gripenberg fatt i noen av litteraturhistoriens store navn, som Edith Södergran, Virginia Woolf, Ovid og Robert Walser, men mer enn et opprør bærer det preg av å være en parodi og lek. I dialog med Södergrans tekster stiller hun også spørsmål om hvorvidt det er mulig å formulere det virkelige livet i litterært språk.
Vladimir Majakovskij: Jag! Dikter i urval och tolkning av Gunnar Harding och Bengt Jangfeldt, med innledning av de samme. Her er utvalg fra de fleste av Majakovskijs samlinger, f.eks. Ett moln i byxor. De åpner innledningen med å skrive at en tilskuer hadde ropt til Majakovskij under en opplesning at "Dine dikt er for tilfeldige, De kommer snart til å være glemt!. "Kom och hälsa på mig om tusen år, så får vi se". Jag! kom første gang ut i 1985 og er en svensk klassiker. Snart 80 år etter sin død er Majakovskij stadig mye lest.
Arild Vange: Fjordarbeid, dikt 2007. I denne diktsamlingen møtes poeten Vange med oversetteren Vange, og det norske språket med all verdens språk (men særlig tysk). Slik en fjord er en revne inn i landet kan et dikt åpne glimt inn i det som ligger bak hverdagsspråk og mening.
Sofia Rapp Johansson: Silverfisken, 2007. En vond, vond debutbok om en liten jente som opplever det verste av alle overgrep, incest, og som i sitt håpløse forsøk på å unnslippe forvandler seg til en sølvfisk, eller i sitt enda mer håpløse forsøk på å lindre smerten kutter seg i huden med barberblad. Hvorfor er det ingen som bryr seg om hva som skjer med den lille jenta?
Yoko Tawada: Men mandarinane må vi få røva i kveld, dikt, gjendikta av Geir Pollen 2007. Tysk-japanske Tawada i fin nynorsk omsetjing.
Beate Grimsrud: Søvnens lekkasje, roman 2007. Poetisk og morsom roman på grensen mellom drøm og virkelighet, der det mest absurde ikke nødvendigvis skjer i drømmeverdenen.
Luke Rhinehart: White wind Black Rider. Rhinehart (pseud.) er mest kjent for boka The Dice Man, om psykologen Luke Rhinehart som på et tidspunkt begynner å la terningkast bestemme retningen livet hans skal ta. Denne gangen har han skrevet en bok om tre samuraier i Japan på 1800-tallet.
Sturle Brustad: Anarchy in Åmot, roman 2007. Den store punkromanen fra bygde-Norge! For alle som vokste opp på 70-tallet eller skulle ønske at de gjorde det.
Lars Saabye Christensen og Trym Ivar Bergsmo: Den arktiske drømmen, tekst og fotografier 2007. Fotografen Bergsmo og forfatter Saabye Christensen følger her opp samarbeidet fra Den andre siden av blått, som kom for ti år siden. De leverer her poetiske beskrivelser av Nord-Norge i sine respektive medier, bidrag som både samtaler og glir inn og over i hverandre.
Lukas Moodysson: Apo kryp hos, dikt 2006. Et langdikt fra filmskaper og poet Lukas Moodysson som virvler opp en mengde spor og klipp fra både litteratur, film, politikk og personlige forhold. Tittelen er en oppsplittet versjon av et gresk ord som betyr skjult, gjemt eller uklart, slik f.eks. den mentalt syke søsteren til John F Kennedy ble skjult for omverdenen, gjemt vekk. Det som ikke skjules i denne boka er poetens sinne.
Sigrid Merete Hanssen: Sprang, noveller 2007. Novellene i denne debuten lar oss få innsikt i ulike personers opplevelser av vidt forskjellige hendelser med et blikk for nyansene i følelser og innsikt i mellommenneskelige forhold.
Camilla Ønvik Pedersen: Da tigrene røykte, roman 2007. Debutroman om norske Katinka som reiser til Sør-Korea der hun ble født, for å oppleve at alle behandler henne som om hun er koreansk. Boka er en oppdagelsesferd i en kultur hun ikke kjenner, og videre inn i koreansk historie og myter, som fra den gang tigrene virkelig røykte pipe.
Bjarte Samuelsen: Tilsynekomst, roman 2007. Hovedpersonen i bergenseren Bjarte Samuelsens debutroman er Karsten, en middelaldrende mann som lever alene etter at kona, billedkunstneren Maria forsvant for en tid tilbake. Leseren får ikke vite om hun døde eller forlot ham, men Karsten ønsker å skrive seg tilbake til Maria, både for å forstå henne og hva som skjedde, men også for «å skrive liv i henne igjen». Boka handler derfor mye om det å skrive (og å male) og forsøker hele tiden å være midt «i skapinga, i tilblivinga».
Köttets poesi – könslemmarna i svensk text från Stiernhielm til Almquist. Utvalg og innledning ved Carl-Michael Edenborg. 2007.
Oddmund F. J. Vaagsholm: Det er noen mennesker her, prosa 2007. Lekende kortprosatekster fra debutanten Oddmund Vaagsholm. Det veksles lett mellom ulike jeg; gjennom brev til kjendiser (Paris Hilton og Wenche Foss?!), drømmebeskrivelser og fine eksempler på forfatterens gode fantasi og fortelleevne.
Morten Øen: Himmel er denne fargen, roman 2007. Øens andre roman beskrives av anmelder Knut Ødegaard i Aftenposten på denne måten: «Han skriver en vidunderlig fortettet lyrisk prosa der bilder, bevegelser, farger, lukter/dufter, hørsel, ja alle sanser berøres av et språk som er så finmasket og samtidig klart at det i seg selv gjør boken til en glede å lese. (…) Som i den første romanen forener han poesiens språklige bevegelse mellom sinn og natur med elementer fra thriller- eller krimlitteraturen.»
Selma Lønning Aarø: En rekke avbrutte forsøk, roman 2007. Har du noen gang opplevd at din oppfatning om hendelser tilbake i tid ikke stemmer overens med oppfatningene til folk som var der sammen med deg? Og hvem har så egentlig rett? Selma Lønning Aarø lar i denne morsomme og lettleste boka egne minner fra barndommen stå side om side med historiene slik de øvrige familiemedlemmene husker dem.
Johánn Hjálmarsson: Storm er et vakkert ord. Gjendiktet av Knut Ødegaard, 2007. Dikt i utvalg fra en av Islands fremste lyrikere. Blant mye annet inneholder diktningen hans rikelige spor av både islandsk sagatradisjon og surrealisme.
Kenneth Lutz: Gaplengs/I nemnlausa, dikt 2007. Lutz’ andre diktsamling i to deler går høyt og lavt, inn i politikken, ut fra følelsene, over logikken, mot ulogikken.
Mirja Unge: Brorsan är mätt, noveller 2007. Romanforfatter Unge kommer denne gangen med 16 korte noveller der det glimter av svart humor mellom linjene.
Marquis de Sade: De 120 dagarna i Sodom, eller Liderlighetens skola, oversettelse til svensk av Hans Johansson i 2005. Marquis de Sade skrev denne opptegnelsen over de menneskelige lidelser i 1785 mens han satt i fengsel på Bastillen i Paris. Det er både en historisk roman, et drama, en filosofisk dialog og en katalog, som alle inneholder store porsjoner tortur, voldtekter og andre grusomheter. Filmen Salò av Pier Paolo Pasolini bygger på denne boka, og den er blitt kalt en av de mest støtende filmene noensinne. Dette er altså ikke noe for sarte sjeler!
Carl-Michael Edenborg: Dikter, 2006. Den driftige Vertigo-forleggeren Edenborg legger ikke bånd på seg i denne utgivelsen som inneholder 600 sider med egne dikt, tematisk sortert under kapitler som ”Brunst”, ”Misandrogyni”, ”Politikk” og ”Jaget”.
Maria Tryti Vennerød: Meir: fire skodespel, 2007. Fire skuespill fra ung, fremadstormende dramatiker. Inneholder det Ibsenpris-vinnende stykket Dama i luka.
Hanne Ørstavik: I morgen skal det være åpent for alle, lesestykke 2007
Raymond Carver: Short Cuts (eng. 1993) Enhver anledning er en god anledning til å anbefale noveller av Raymond Carver. Det samme gjelder filmatiseringen av Robert Altman.
Marius Nørup-Nielsen: Styrkeprøver Prosabok fra danske Nørup-Nielsen (f. 1976), dramaturg, musiker, rapper, poet og nå novellist. Skjønt, det står verken noveller eller roman på boka, og alle tekstene har ikke titler. Jeg tror ikke det er så viktig for forfatteren hva vi leser det som. Mottoet for boka er hentet fra Nørup-Nielsens forrige diktsamling: «Der er tid nok. Skræm det lille barn. / Til vid og sans. Det er tids nok.» For selv om boka har nok av morsomme partier er det tydelig at «Vi skal forskrækkes i en grad, så vi åbner øjnene.», som en dansk kritiker sa her.
Ronnie Sandahl: Vi som aldrig sa hora, roman 2007. Omdiskutert svensk debutroman som handler om guttene som ikke er tøffe og slemme nok til å få kysse jentene, men som holder hodene deres når de må spy. En dyster beretning om oppvekst og følelsen av ikke å strekke til.
Kjærlighet, diktantologi 2007. Marte Spurkland har samlet sine favoritt-kjærlighetsdikt mellom to akkurat passe store permer.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 13.08.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR