SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 10.07.2007
Simon Grotrian: Talkumekspressen, 2006. Den danske dikter Grotrian har her samlet en rekke fine ”konkretistiske” dikt som leker med bokstaver som billedbyggere. Men blant samlingens fire deler er det også en med dikt han har skrevet til forfattere som Amalie Skram, Tove Ditlevsen og flere. Talkumekspressen kjemper også om Den Smalle Litteraturpris 2007, en kåring som arrangeres av Weekendavisens anmelder Lars Bukdahl for tredje år på rad, «som en konsekvent, offensiv påskønnelse af alle de skønne og mærkelige værker, som alle øvrige litteraturpriser i al deres konsensus-nedtyngede nærsynethet er ude af stand til at få øje på.»
Benoîte Groult: Stjernetasten roman (oversatt av Kjell Olaf Jensen 2007). Fransk bestselger-roman skrevet av den feministiske forfatteren og journalisten Benoîte Groult. En av stemmene i boka målbærer følelsen av å bli gammel og føle seg forbigått av teknologien og de utakknemlige unge, men også om friheten til å kunne få avslutte livet når man selv ønsker det.
Jonas Hassen Khemiri: Montecore: en unik tiger roman (overs. fra svensk av Andreas E. Østby 2007) En roman om forholdet mellom far og sønn, «Folkhemmet» i Sverige og innvandrere. Mie Hidle i Stavanger Aftenblad skriver at: «Dette er et mesterstykke av en roman og en potensiell åpenbaring for Sylfest Lomheim og alle andre som mener noe om «dem og oss». Les den og bli klokere - mens du ler!»
Jørgen Leth (regi): Søren Ulrik Thomsen, digter: Jeg er levende, film (DVD, 40 min.) 1999. Poetisk dokumentarisk film av Jørgen Leth om Søren Ulrik Thomsen, en av Danmarks mest anerkjente diktere. Thomsen forteller bl.a. om øyeblikk fra barndommen som var avgjørende for hans senere virke som poet. Han forteller også om skriveprosessen og om bakgrunnen for sin opplesningsteknikk, som vi får flere gode eksempler på.
Gabriel Garcia Marquez: Collected stories Inneholder 26 noveller, hentet fra Ingen skriver til obersten (1968), La hojarasca (1972) og Den utrolige og sørgelige historien om troskyldige Eréndira og hennes hjerteløse bestemor (1978), der mange dreier seg om kjærlighetsforhold, tapt skjønnhet og mysteriøse kvinner.
Øyvind Rimbereid: Hvorfor ensomt leve, essays 2006. Engasjert, kunnskapsrik og velskrevet essaysamling fra Stavanger-bergenseren Rimbereid; om lyden i lyrikken, rytmen i jazzen, stedet i poesien og om «Kjærlighet og raseri».
Amy Hempel: The Collected Stories, noveller 2006. En samleutgave med alle novellene til den amerikanske forfatteren Amy Hempel. Rick Moody har skrevet en introduksjon som plasserer Hempel i tradisjon med intet mindre enn de aller største og mest inspirerende navnene i litteraturhistorien. Øyvind Vågnes har oversatt en av novellene i Vagant 1/2006.
Willy Ustad: Elvis Olsens åpenbaring, krim 2007. Fortsettelse av Elvis Olsen lever, fra i fjor. Satirisk roman om 23-år gamle Elvis Olsen og hans liv i bygda Sneifjell, der galskap og kriminalitet finnes i rikt monn.
Nils Horvei: Sølvpilene (roman 2007). Forlaget skriver: «Sølvpilene er en drivende og burlesk beretning om to menn på vei mot døden – i en Excalibur. Det er en roman om fart, raseri, kjærlighet og musikk. Om forholdet mellom fedre og sønner. Om gamle racerbiler. Om jakten på rikdom og suksess. Og om den vanskelige menneskelige oppgaven å skulle ta innover seg andre menneskers smerte.»
Geir Halnes: Hils hvis du ser meg, dikt 2007. Det er ingen motsetning mellom å være doktorgradstipendiat i matematisk biologi og det å skrive gode dikt. Det beviser Geir Halnes med denne debutsamlingen. Les også et mini-intervju med Halnes i Bergens Tidende.
Jon Olav Sørhaug: Du finst i bølgjene, dikt 2007. Debutsamlingen av Jon Olav Sørhaug heter Du finst i bølgjene, men man kunne like gjerne sagt «Bølgjene finst i deg» for her er bølgene og bølgenes bevegelser naturlig tilstede.
Jeff Noon: Pixel Juice: stories from the avant pulp, noveller 1998. Pixel Juice samler 50 korte historier eller «urban fairytales» fra den britiske kultforfatteren Jeff Noon. Han sees av mange som en av arvtagerne til Jorge Luis Borges og Lewis Carroll i måten han behandler det fantastiske på. Og hvis du i tillegg tenker litt William Gibson, litt George Orwell og litt Philip K. Dick, så begynner det visst å likne …
Cecilie Gamst Berg: Blond lotus, roman 2007. Utgitt av Bergens-forlaget Happy Jam Factory. Ingvar Ambjørnsen sier dette om boka: «En ellevill roman om en ung norsk kvinnes flukt fra norsk klima og trønderske barter, til fordel for kinesisk mat og erotikk, Hong Kong, Beijing, heia, heia, tre hundre og femti sider full fres og masse latter.»
Jorge Luis Borges: Labyrinter, historier 1956. Norsk overs. av Finn Aasen, 1993.
Torild Wardenær: Psi, dikt 2007. Sindre Ekrheim i Bergens Tidende beskrev Psi på denne måten: «Wardenærs nærmest encyklopediske diktsveip bygger inn et språkmangfold, der avansert fysikk, biologi, botanikk, litterære referanser, antikke myter og astronomiske forhold avtegnes med stor poetisk autoritet. Visjonært utsyn kobles med et kroppslig og sanselig blikk i det slitesterke prosalyrikkformatet poeten har anlagt i flere samlinger.»
Jonas T. Bengtsson: Aminas brev (oversatt av Trude Marstein, 2007) Bengtsson fikk den danske debutantprisen i 2005 for denne lille romanen, som av en anmelder i danske Graf ble kalt «En ode til den almindelige galskab.»
Hugo Claus: Oostakker-dikta (gjendikta av Finn Øglænd og Roald van Elswijk 2007) Den belgiske forfatteren Hugo Claus er kanskje mest kjent for norske lesere med sin store roman Belgias sorg, men hanhar også skrevet et antall diktsamlinger, hvorav én av dem nå altså kommer på norsk.
Diana Evans: 26a (roman, oversatt til norsk av Elisabet Middlethon i 2007). Årets debutroman i Storbritannia i 2005. Skriver i samme gate som Monica Ali og Zadie Smith, men har funnet seg sin helt egne oppgang, nemlig 26a.
Åsmund Forfang: Den første sidan Sigurd (langnovelle 2007) Forlaget skriver: «Ein ung mann kjem til Anger som ny journalist i lokalavisa Angerposten. Det blir starten på ei opprivande historie som gjer at småbyen aldri meir blir den same.»
Simon R. Green: Hell to pay (2007). Syvende bok i Greens «Nightside»-serie, som begynner med Something from the Nightside fra 2003. Serien handler om privatdetektiven John Taylor som kommer fra «The Nightside», et hemmelig område i hjertet av London der klokka alltid er tre på natta.
Øyvind Torseter: Avstikkere (bildebok 2007) I forbindelse med en utstilling med tegneren og billedbokskaperen Øyvind Torseter på Tegneforbundet i vår, uttalte han: “Jeg begynte å tegne til utstillingen uten å vite hva prosjektet skulle ende ut i. Det eneste jeg visste var at tegningene skulle ha samme format. Etter hvert begynte tegningene å utvikle seg til små visuelle historier, en tegning fortsatte der en annen slapp. Prosjektet utviklet seg til boken “Avstikkere” : en billedbok på 65 sider, oppdelt i fem serier.”
Gudmund Vindland: Villskudd + Stjerneskudd (1979 &1989, i ny utgave 2005). Skeive klassikere! Villskudd handler om ungdomstida til homofile Yngve på 60-tallet, mens Stjerneskudd handler om 70-tallets glade, men også turbulente dager. Villskudd, som har undertittelen «Sangen til Jens», blir av mange lest som en nøkkelroman om Vindlands forhold til Jens Bjørneboe.
Nye utgaver av bøker av Fjodor Dostojevskij: Brødrene Karamasov, Fattige folk, Herr Prokhartsjin og andre fortellinger, Krótkaja : og andre fortellinger, Menneskene på godset Stepantsjikovo, Netotsjkas barndom og Satiriske fortellinger.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 10.07.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR