SØK
Om biblioteket
Tema Musikk Litteratur
Utstilling Edvard Grieg arkiv
Lesetips Lokalhistorie Vestlandsforfattere
Prosjekt For barn Ut i verden

LITTERATUR • Utvalg av ny skjønnlitteratur på biblioteket

Oppdatert 28.02.2007
Julio Cortázar: Save twilight, Selected poems, utvalgt og oversatt av poeten Stephen Kessler, tospråklig utgave, 1997. Originalen, Salvo el crepúsculo, ble utgitt i 1984 rett etter Cortázars død, og var en 339 siders pocketutgave med illustrasjoner og kommentarer fra forfatteren. Save twilight er kun et lite utvalg av dikt med de spanske og engelske versjoner side om side. Samlingen er anbefalt av Nils-Øivind Haagensen her. Og hvordan skal man lese Cortázar? Han sa selv: ”don’t begin, jump in wherever you can.”
Marit Eikemo: Mellom oss sagt, roman 2006. Tredveåringen Regine Hansen bor i Bergen, og er, som sine jevnaldrende, ferdig med studietiden og på jakt etter hus og en identitet å leve med, i. Kritikerne har vært begeistret! Du kan møte Eikemo på Hovedbiblioteket i forbindelse med Verdens bokdag 23. april 2007.
USA Express: 6 amerikanske poeter etter annen verdenskrig. Allen Ginsberg, Denise Levertov, Robert Bly, Sylvia Plath, John Ashbery og Anne Sexton. I utvalg og gjendiktning ved Olav Angell, 1983.
Nye bøker på biblioteket behøver ikke bare være nye bøker; vi har her vært så heldige å få overta en perle av en diktantologi fra begynnelsen av åttitallet. Inneholder også korte introduksjoner til forfatterskapene.
Don DeLillo: Americana, 1989. Anbefalt av Nils-Øivind Haagensen her.
Torgrim Eggen: Hermanas, roman 2006. Om en kubansk poet og hans forhold til to tvillingssøstre.
Marita Fossum: Kjære gjetergutt, roman 2006. ”Hunden til Mille er død. Den har blitt slått i hjel med en øksehammer. Det var far som gjorde det.” Slik lyder åpningen på Fossums fjerde roman. Og Mille vil ta hevn …
Christian Yde Frostholm: Nature morte, dikt 1993. Vi har også fått inn Det elektriske græs fra 1988. Forfatteren er redaktør i det danske prisbelønnede nettmagasinet afsnitp.dk
Kathrine Marie Guldager: Styrt, prosadikt 2001. Guldagers fjerde utgivelse, en veldig fin bok: ”Pludselig drejer styret til venstre, og så er det ikke søndag mer, så er det mandag eller torsdag (…)” Boka er full av slike plutselige fall, enten bevegelsen gir mening eller er fullstendig surrealistisk og ’styrtelig morsom. ”At gribe sin cykel og forsvinde som en retning, et gadenavn, en sløjfe på en sko der går op…”
Anna Hallberg: Friktion, dikt 2001. Debut. Egentlig utsolgt, men vi fant heldigvis ett eks. på lille Partille bokhandel utenfor Göteborg. Lenge leve! Boka er anbefalt av Endre Ruset her.
Gaute Heivoll: Kjærlighetsdikt på bunnen av elva, dikt 2006. Heivoll går motstrøms og gir ut en diktsamling etter tre romaner.
Abbas Kiarostami: I følge med vinden, 2006. Gjendiktet av Nina Zandjani og Arne Ruste. Parallell tekst på persisk og norsk. Iranske Kiarostami er kanskje først og fremst kjent som regissør av filmer som Smaken av kirsebærog Under oliventrærne, men Kiarostami er en allsidig kunstner som i tillegg til film, fotografi og maleri, altså skriver dikt. I følge med vinden er hans debutsamling.
Reiner Kunze: Drøm i eksil, dikt 2006. Gjendiktet av Alf B. Glad.
Reiner Kunze ble forfulgt i 60- og 70-tallets Øst-Tyskland og etter at han fikk yrkesforbud i 1976, måtte han flykte til Vest-Tyskland. Det samme året fikk han den høythengende Büchner-prisen for sin diktning. Et av diktene lyder: "Vi har alltid et valg,/ om det så er å ikke bøye oss for dem/ som tok det fra oss."
Signaler 2006, Cappelens årlige debutantantologi, redigert av Pedro Carmona-Alvarez og Ib Kleiser. Her finner du de aller første tekstene til spirende forfattere av mange slags kaliber. Mange av forfatterne har nær tilknytning til Bergen, som Silje Stavrum Norevik, Helga Norheim, Erlend Nødtvedt og Mona Vetrhus. I 2006 hadde Signaler 20-årsjubileum, så i tillegg til de 17 debutantene er det bidrag fra en rekke inviterte forfattere og skribenter som Ragnar Hovland, Susanne Christensen og Einar Økland.
Pablo Llambias: De Elskendes Bjerg, roman 2006. Les anbefalingen fra den danske bibliotekaren Pernille Lisborg her.
Pablo Henrik Llambias: Rådhus, tekster 2002. Dette er resultatet av Llambias avgangseksamen ved Kunstakademiet. En ung mann reiser rundt til alle Danmarks rådhus og tar bilder av dem, snakker med kommunepolitikere om hvorfor det er plassert kunst i form av statuer foran rådhusene. Og hva får han til svar?
Harry Martinson: Aniara en revy om mennesket i tid og rom, science fiction-poesi/epos, 1956/2006. Oversatt av Espen Stueland og Johann Grip, og med et fyldig etterord av sistnevnte, i anledning av 50-årsjubileet for dette science fiction-eposet fra Nobelprisvinner Martinson. En gruppe mennesker har flyktet fra Jorden i romskipet Aniara etter en atomkatastrofe. Men har de noe sted å lande?
Anna Moschovakis: I Have Not Been Able to Get Through to Everyone, dikt 2006. Diktene i denne debutsamlingen er lekende, respektløse og humoristiske. Et av diktene heter ”The Dead Man Looks into his own Dead Ear”. Moschovakis bor i New York, har oversatt Claude Cahun, Henri Michaux m.fl. fra fransk, og er forlegger i Ugly Duckling Presse.
Hanne Bramness: Salt på øyet, dikt 2006. Dikt eller forbannet sannhet? Løgn eller bare usikre følelser? Doublougprisvinner Bramness utforsker skjøre grenseoppganger i sin siste samling.
Haruki Murakami: Hard-boiled Wonderland and the End of the World, 2003. Vaskeseddelen lover «Science fiction, detective story and post-modern manifesto all rolled into one rip-roaring novel».
Leia Starmann: Striper, roman 2006. Hvis du liker dataspill og tegneserier og har helter som Alan Moore, los bros Hernandez og Warren Ellis, vil du kanskje finne en sjelefrende i Leia Starman.
Gertrude Stein: Ømme dupper, dikt i prosa, 2004. Oversatt av Peter Laugesen (dansk). Tender Buttons ble skrevet i 1911-12 og den er sterkt inspirert av kubismen innen malerkunsten. Her bærer ikke ordene først og fremst mening, men de er også ting i seg selv. Oversetter Laugesen påpeker derfor at denne boka rett og slett er «umulig å oversætte. Joyce’s Finnegan’s Wake er barnemad i sammenligning.» Men i denne utgaven finner du også teksten i originalversjon. Så kan du velge.
Astrid Nordang: I ly av en ruin, roman 2006.
Ursula Andkjær Olsen: Lulus sange og taler, dikt 2000 (2006). Denne boka er Andkjær Olsens debut, utgitt her i 2. opplag, og må således regnes for å være litt av en diktsuksess i Danmark. Vi kan la kritikeren i den danske avisen Information, Erik Skuym-Nielsen, få beskrive boka: ”En righoldig bog, moden og klog, og akkurat indsigtsfuld nok til ved siden af sin intellektualitet at give masser af plads til overgiven munterhed og leg (…) Hovedærindet er at udforske kærligheden, fra dens væskedryppende bund til dens hymnisk henførte top, men eftersom den der vitterlig elsker, vil sige mindre end alt, fordrer prosjektet en mangestemmigt grænsesprængende form …”
Ursula Andkjær Olsen: Skønheden hænger på træerne, dikt 2006. Musikeren og poeten Ursula Andkjær Olsen kommer her med sin femte lange, rike diktsamling, der flere stemmer kommer i tale.
Steinar Opstad: Det jeg synger om er enkelt, 2006. Dikt i utvalg av Torleiv Grue og Steinar Opstad, med etterord av Torunn Borge. Utvalget er foretatt fra hele forfatterskapet.
Lars Mikael Raattamaa: Svensk dikt, dikt 2006. Denne lille grønne boka er i seg selv et lite kunstverk, vakkert satt og med dekorative mønster. Boka har samme tittel som det som i alle år har vært svenskenes diktkanon; forholder seg til og overskriver den svenske diktkanonen Svensk dikt
Gunnar Wærness: Hverandres, dikt 2006. Diktene i Hverandres virker åpne og ærlige, nærmest naive; de viser frem sin tilblivelse og skriverens tvil i forhold til hva som skapes, hvilket liv som oppstår i eller gjennom diktene. Samlingens første dikt, «Kjære bønn» ble velfortjent kåret til Årets dikt 2006 av P2-juryen.
Siv Kristin Rotevatn: Strømdykk, noveller 2006. Rotevatn har tidligere utgitt en diktsamling og en roman, og hennes nye bok er en novellesamling. Om ”svik og kjærlighet, og om menneskers streben etter å orientere seg i sitt eget liv”, som forlaget skriver om Strømdykk.
Solfrid Sivertsen: Små, små løgner, noveller 2006.
Arne Hugo Stølan: Invasjonshistorier, dikt 2006.
Cole Swensen: Noon, dikt og små prosatekster, 1997/2005. Anbefalt av Marte Huke her. Boka består av ni små seksjoner av dikt med titler som ”How Photography has changed the human face” og ”Water water”. Swensen fikk The New American Poetry Series Award for denne boka.
Lars Amund Vaage: Utanfor institusjonen, dikt 2006. Vaage er prisbelønt for romaner som Rubato og Kunsten å gå, men han skriver også noveller, skuespill, barnebøker, og som her: dikt. Hvor går grensen mellom normalitet og galskap, hvem er de som befinner seg innenfor institusjonen og hva med oss utenfor?
Stig Aasvik: Costa Blanca, roman 2006. Costa Blanca er Aasviks tredje bok.

 

Tekstansvarlig: Cathrine Strøm, Galleri

©Bergen. Off. Bibliotek

Oppdatert 07.03.07

BERGEN
OFFENTLIGE BIBLIOTEK

LITTERATUR